Big Brother-ul de peste ocean

Săptămâna trecută a izbucnit un scandal care, pe măsură ce zilele trec, continuă să ia proporții. Edward Snowden, fost angajat CIA și actual angajat NSA, responsabil de securitatea sistemelor informatice și având acces foarte mare la informații ultra-senzitive, a făcut public (prin intermediul ziarelor The Guardian și The Washington Post) faptul că NSA nu doar are la dispoziție mijloacele necesare dar le și folosește pentru a supraveghea viața privată a practic fiecăruia dintre noi. Snowden și-a motivat acțiunea prin aceea că nu vrea să trăiască într-o societate în care tot ceea ce face este înregistrat.

Edward Snowden

Înregistrare care, la fel ca aflarea unor informații private sau chiar secrete despre oricine, mergând până la parolele de la diferite conturi, se poate face din câteva click-uri de câtre un analist NSA. Datele sunt culese de la diverse surse, incluzând companii de telefonie mobilă sau servicii/rețele sociale online ca: Microsoft, Google, Skype, Facebook, GMail, Youtube. Snowden a oferit informații amănunțite, arătând că numai în luna martie programul de supraveghere numit PRISM a colectat peste 90 de miliarde „piese de informație”, atât despre americani cât și despre cetățeni ai altor țări, chiar dacă aceștia nu aveau nicio legătură cu terorismul.

Barak Obama a recunoscut existența programului PRISM, dar a declarat că există multe inexactități în articolele din presă pe această temă, ținând să afirme că programul nu este folosit în scopuri neconstituționale sau împotriva oricui. Snowden și-a devoalat într-un final identitatea (până atunci fusese citat ca sursă anonimă), după care a fugit în Hong Kong. El este acuzat de grave prejudicii aduse seriviilor secrete americane și siguranței naționale. Un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că Rusia e dispusă să-i acorde azil politic, dacă acesta va dori.

Comentează primul