Ce este XKEYSCORE ?

Acum câteva zile, pe 31 iulie 2013, Edward Snowden a pus la dispoziția publicului larg noi informații cu privire la sistemul de supraveghere mondială desfășurat de NSA. Se pare că agenția este capabilă să înregistreze pe oricune, să aibă acces în timp real la navigarea oricui pe internet, să descifreze traficul codat prin diferite vpn-uri, să intercepteze chatul realizat pe canalele clasice (Facebook, mail) etc.

xkeyscore

Ocazie cu care a ieșit la suprafață un document intitulat Xkeyscore, document ce prezintă o interfață din 2008, disponibilă unui număr restrâns de persoane, prin care se puteau colecta diverse informații, face diverse analize etc. Spre exemplu, sistemul era capabil să depisteze toate documentele criptate provenind din anumite țări sau toate calculatoarele vulnerabile de pe net, care deci pot fi hăckuite sau sparte.

Se spune că pe baza lui s-au prins peste 300 de teroriști. În mod cert, pe baza lui s-au îngrădit libertățile a milioane de oameni. Noi ne întrebăm până unde se va merge și, mai ales, când se va trezi lumea. Mai multe informații despre xkeyscore puteți găsi în articolul Programul masiv de supraveghere online al NSA.

sursă foto

Comentează primul